• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Wat verdient een Verpleegkundige? – Salaris & Opleiding

De vraag "Hoeveel verdient een verpleegkundige?" is een veelgestelde vraag. Het salaris van een verpleegkundige kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals werkervaring, opleiding en de sector waarin je werkt. In dit artikel duiken we er dieper op in!

Wat is het salaris van een Verpleegkundige?

Startsalaris van een verpleegkundige

Als je net begint als verpleegkundige, kun je rekenen op een startsalaris tussen de €2.000 en €2.500 bruto per maand. Dit kan verschillen per werkgever en regio. In de meeste gevallen zit je aan het begin van je carrière in de lagere schaal, maar naarmate je meer ervaring opdoet, stijgt je salaris.

Ervaren verpleegkundige

Met enkele jaren werkervaring kan je salaris flink toenemen. Een ervaren verpleegkundige verdient gemiddeld tussen de €2.800 en €3.500 bruto per maand. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot €4.000, vooral als je extra verantwoordelijkheden hebt of je gespecialiseerd hebt in een bepaald vakgebied.

Hoeveel verdient een verpleegkundige

Extra vergoedingen en toeslagen

Naast het basissalaris zijn er ook extra vergoedingen en toeslagen. Denk hierbij aan onregelmatigheidstoeslagen voor avond-, nacht- en weekenddiensten. Deze toeslagen kunnen je totale inkomen flink verhogen.

Welke opleiding heb je nodig om verpleegkundige te worden?

Om verpleegkundige te worden, moet je een specifieke opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingsniveaus en -routes die je kunt kiezen.

MBO-Verpleegkundige

De MBO-opleiding tot verpleegkundige duurt vier jaar. Tijdens deze opleiding leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Je doet veel praktijkervaring op en loopt stage in verschillende zorginstellingen.

HBO-Verpleegkunde

Wil je meer verdieping en specialisatie, dan kun je kiezen voor de HBO-opleiding Verpleegkunde. Deze opleiding duurt ook vier jaar, maar biedt meer theoretische kennis en de mogelijkheid om je te specialiseren. Na afronding van deze opleiding ben je Bachelor of Science in Nursing (BScN).

Doorstuderen en specialiseren

Na je HBO-opleiding kun je ervoor kiezen om verder te studeren en je te specialiseren. Er zijn verschillende masteropleidingen en specialisatiecursussen beschikbaar, zoals verpleegkundig specialist of verpleegkundig consulent. Dit kan je carrièremogelijkheden en salaris verder verbeteren.

Conclusie

Het salaris van een verpleegkundige hangt af van verschillende factoren zoals opleiding, ervaring en de sector waarin je werkt.  Naast het basissalaris zijn er ook toeslagen voor onregelmatige diensten. Om verpleegkundige te worden, kun je een MBO- of HBO-opleiding volgen, en er zijn mogelijkheden om verder te specialiseren voor een nog uitdagendere carrière en een hoger salaris.

Ben je geïnteresseerd in een baan als verpleegkundige? Overweeg dan welke opleiding het beste bij je past en ontdek hoe deze prachtige carrière jou kan bieden wat je zoekt!

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: