• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Wat verdient een Huisarts? – Salaris & Opleiding

Ben je benieuwd naar wat een huisarts verdient? In dit artikel leggen we het allemaal uit. Het salaris van een huisarts kan flink verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. We nemen je mee door de belangrijkste details, zodat je een goed beeld krijgt van wat een huisarts kan verwachten.

Hoeveel verdient een Huisarts gemiddeld?

Het gemiddelde salaris van een huisarts in Nederland ligt tussen de €100.000 en €150.000 per jaar. Dit bedrag kan hoger of lager zijn, afhankelijk van zaken zoals ervaring, de grootte van de praktijk en de regio waar de huisarts werkt. Een beginnende huisarts zal bijvoorbeeld minder verdienen dan een huisarts die al jaren ervaring heeft.

Factoren die het salaris beïnvloeden

Ervaring

Net als in veel andere beroepen, speelt ervaring een grote rol in wat een huisarts verdient. Een startende huisarts kan rekenen op een jaarsalaris rond de €60.000 tot €80.000. Naarmate ze meer ervaring opdoen, kan dit salaris flink oplopen. Een huisarts met meer dan tien jaar ervaring kan al snel richting de bovengrens van het gemiddelde salaris gaan.

Type praktijk

Het type praktijk waarin een huisarts werkt, heeft ook invloed op het inkomen. Een solo-praktijk, waar de huisarts alleen werkt, kan minder winstgevend zijn dan een groepspraktijk. In een groepspraktijk worden de kosten gedeeld, wat kan leiden tot een hoger inkomen voor de huisartsen die daar werken.

Locatie

De locatie van de praktijk is eveneens belangrijk. In grote steden kunnen huisartsen meer verdienen dan in landelijke gebieden. Dit komt omdat er in steden vaak een grotere vraag is naar medische zorg en de kosten voor diensten en consulten hoger kunnen zijn.

Wat verdient een huisarts?

Hoe wordt het salaris van een Huisarts bepaald?

Het salaris van een huisarts wordt bepaald door meerdere inkomstenbronnen. Naast het vaste inkomen van de zorgverzekeraars voor ingeschreven patiënten, verdienen huisartsen ook aan consulten, behandelingen en diensten buiten kantoortijden.

De meeste huisartsen hebben daarnaast te maken met praktijkkosten, zoals huur van het pand, personeelssalarissen en medische apparatuur.

Bijzondere omstandigheden

Er zijn ook bijzondere omstandigheden die het salaris van een huisarts kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een huisarts die ervoor kiest om te werken als waarnemer of in een ziekenhuis kan een ander salaris ontvangen. Waarnemende huisartsen, die tijdelijk invallen voor vaste huisartsen, kunnen per uur betaald worden. Dit tarief kan variëren, maar ligt meestal tussen de €60 en €100 per uur.

Welke opleiding heb je nodig om Huisarts te worden?

Om huisarts te worden, moet je een lange weg van studie en training volgen. Hier is een overzicht van de stappen die je moet nemen:

  1. Geneeskunde studeren: Eerst moet je de studie Geneeskunde aan een universiteit volgen. Deze opleiding duurt zes jaar en bestaat uit een bachelor- en een masterfase. Tijdens deze opleiding leer je alles over het menselijk lichaam, ziektes en behandelingen.

  2. Basisarts worden: Na het afronden van de opleiding Geneeskunde ben je basisarts. Dit betekent dat je bevoegd bent om als arts te werken, maar je bent nog geen huisarts.

  3. Huisartsopleiding: Na je studie Geneeskunde moet je een vervolgopleiding tot huisarts doen. Deze opleiding duurt drie jaar en bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je loopt stages in huisartsenpraktijken en leert specifieke vaardigheden die je als huisarts nodig hebt.

  4. Registratie en BIG-nummer: Na het afronden van de huisartsopleiding moet je je registreren in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit is een officiële erkenning dat je bevoegd bent om als huisarts te werken.

Conclusie

Het salaris van een huisarts is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, type praktijk en locatie. Gemiddeld verdient een huisarts tussen de €100.000 en €150.000 per jaar, maar dit kan hoger of lager uitvallen. Om huisarts te worden, moet je een uitgebreide opleiding volgen, die begint met de studie Geneeskunde en daarna de huisartsopleiding. Ben je geïnteresseerd in een carrière als huisarts? Het is een verantwoordelijke en vaak dankbare baan met een goed salaris.

We hopen dat je nu een beter beeld hebt van wat een huisarts verdient en welke stappen je moet nemen om huisarts te worden. Voor meer informatie en advies over een gezonde levensstijl, blijf onze artikelen op ProHealth.nl volgen!

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: