• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Wat verdient een Chirurg? – Salaris & Opleiding

Ben je nieuwsgierig naar het salaris van een chirurg? In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we je een duidelijk beeld van wat een chirurg verdient en welke stappen je moet nemen om deze boeiende carrière te starten.

Hoeveel verdient een Chirurg?

Het salaris van een chirurg kan behoorlijk variëren, afhankelijk van ervaring, specialisatie en het type instelling waar je werkt. Over het algemeen kunnen chirurgen in Nederland een goed salaris verwachten.

Startende Chirurgen

Wanneer je net begint als chirurg, na je lange opleiding en specialisatie, kun je een bruto jaarsalaris verwachten van ongeveer €70.000 tot €90.000. Dit klinkt misschien al erg veel, maar vergeet niet dat chirurgen vaak lange dagen maken en veel verantwoordelijkheden hebben.

Ervaren Chirurgen

Als je meer ervaring hebt en je misschien hebt gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, kan je salaris aanzienlijk stijgen. Een ervaren chirurg kan een bruto jaarsalaris van €120.000 tot €180.000 of meer verdienen. Het precieze bedrag hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke specialisatie en de plek waar je werkt.

Zelfstandige Chirurgen

Sommige chirurgen kiezen ervoor om als zelfstandig ondernemer te werken, bijvoorbeeld in een privékliniek. In deze gevallen kan het inkomen nog hoger uitvallen, maar hier komen ook extra kosten en risico’s bij kijken.

Wat verdient een chirurg

Bijzondere omstandigheden

Er zijn bijzondere omstandigheden die het salaris van een chirurg kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, chirurgen die ook onderzoek doen of lesgeven aan een universiteit kunnen extra inkomsten hebben. Ook chirurgen die internationaal werken of bij speciale projecten betrokken zijn, kunnen een ander salaris ontvangen.

Welke opleiding heb je nodig om Chirurg te worden?

Om chirurg te worden, moet je een lange en intensieve opleiding volgen. Om te beginnen moet je je VWO-diploma halen met het profiel Natuur en Gezondheid, waarbij vakken zoals biologie, scheikunde, wiskunde en natuurkunde belangrijk zijn.

Dit zijn de volgende stappen:

  1. Geneeskunde studeren: Eerst moet je de studie Geneeskunde aan een universiteit volgen. Deze opleiding duurt zes jaar en bestaat uit een bachelor- en een masterfase. Tijdens deze studie leer je alles over het menselijk lichaam, ziektes en behandelingen.
  2. Basisarts worden: Na het afronden van de opleiding Geneeskunde ben je basisarts. Dit betekent dat je bevoegd bent om als arts te werken, maar je bent nog geen chirurg.
  3. Specialisatie tot chirurg: Na je studie Geneeskunde moet je een specialisatie tot chirurg volgen. Deze specialisatie duurt minimaal zes jaar en bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je doet ervaring op in verschillende ziekenhuizen en leert de specifieke vaardigheden die je als chirurg nodig hebt.
  4. Registratie en BIG-nummer: Na het afronden van de specialisatie moet je je registreren in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit is een officiële erkenning dat je bevoegd bent om als chirurg te werken.

Conclusie

Chirurg worden is een lange en uitdagende weg, maar het kan ook een zeer lonende carrière zijn. Het salaris van een chirurg is goed en biedt veel mogelijkheden voor verdere specialisatie en groei. Als je een passie hebt voor geneeskunde en mensen wilt helpen, kan dit het perfecte beroep voor jou zijn!

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: