Week van de teek 2018

Deze week is het de Week van de teek. Tijdens de week wordt aandacht gevraagd over de tekenactiviteit en mogelijke gevolgen van de tekenbeet. Gisteren 16 april verscheen er een artikel op NOS over dat het aantal Lyme patiënten in 20 jaar tijd is verviervoudigd (bron: NOS.nl). In dit artikel staat vermeld dat er vorig jaar maar liefst 27.000 nieuwe patiënten met de Ziekte van Lyme bijgekomen.

Tekenbeet

De Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan worden overgebracht door een teek. Teken komen wereldwijd voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Een teek is een geleedpotige parasiet die de mens, maar ook dieren, bijt om zich vol te zuigen met bloed. Door een beet kunnen er bacteriën worden overgebracht naar mens of dier.

Een tekenbeet betekent niet altijd een besmetting, maar het wordt aangeraden om een de datum en de plaats van de tekenbeet altijd ergens te noteren. Krijgt u klachten of een rode kring/vlek (EM), neem dan contact op met uw huisarts.

Teek verwijderen

Ontdekt u toch een teek? Hieronder vindt u een stappenplan:

  • Verwijder de teek z.s.m.. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans dat er een besmetting plaats kan vinden. Belangrijk is dat u de teek niet irriteert met zeep, olie, alcohol of vuur. Verwijder de teek met een tekenkaart, tekenlepel of een tekenpen.
  • Doe de teek in een boterhamzakje.
  • Noteer de datum en plaats van een tekenbeet, dit is nuttig als later blijkt dat men besmet is geraakt.
  • Meld de tekenbeet bij uw huisarts.
  • U kunt de teek opsturen om te kijken of de teek besmet is met Borrelia of andere co-infecties. Download hier het formulier met instructies voor het opsturen van de teek.
  • Houd de plek van de beet goed in de gaten voor tenminste 12 weken. Indien er een rode vlek verschijnt (op de plek van de beet of elders) ga dan z.s.m. naar de huisarts.
  • Krijgt u klachten zonder dat er een vlek was (bijvoorbeeld griepachtige verschijnselen) neem dan voor het zekere contact op met uw huisarts.

Teek opsturen voor onderzoek

U kunt bij laboratorium Pro Health Medical ook terecht voor het opsturen van een teek. Heeft u een teek bij u gevonden of bij uw huisdier? U kunt de teek opsturen voor een onderzoek op Borrelia bacterie of co-infecties. Klik hier voor het inzendformulier en de tarieven van de onderzoeken.

Bloedonderzoek op Ziekte van Lyme

Ook kunt u bij het laboratorium terecht voor bloedonderzoek op Borrelia. Bekijk hier onze pagina met testmogelijkheden.

 

Meer weten over de Week van de teek? Kijk dan op de website https://www.weekvandeteek.nl