• Home
  • /
  • Medisch
  • /
  • Hoeveel Ibuprofen per Dag? – Zoveel mag je innemen!

Ibuprofen is een veelgebruikt medicijn om pijn en ontstekingen te verminderen. Maar hoeveel kun je er eigenlijk per dag nemen? In dit artikel leggen we uit wat de juiste dosering is, waar je op moet letten en wanneer je het beste contact op kunt nemen met een arts.

Wat is Ibuprofen?

Ibuprofen is een ontstekingsremmend en pijnstillend medicijn. Het wordt vaak gebruikt bij hoofdpijn, spierpijn, menstruatiepijn, en koorts. Het is te koop in verschillende vormen zoals tabletten, capsules, en vloeibare vorm.

Hoeveel Ibuprofen mag je per dag nemen?

Volwassenen

Voor volwassenen is de maximale dosering per dag meestal 1200 tot 2400 milligram (mg), verdeeld over meerdere keren per dag. Dit betekent dat je bijvoorbeeld vier keer per dag een tablet van 400 mg kunt nemen. Het is belangrijk om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te nemen, omdat dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Kinderen

Voor kinderen is de dosering lager en afhankelijk van hun gewicht en leeftijd. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking goed te lezen of advies te vragen aan een arts of apotheker.

Hoeveel Ibuprofen Per Dag?

Hoe gebruik je Ibuprofen veilig?

Volg de instructies

Lees altijd de bijsluiter en volg de doseringsinstructies op. Als je twijfelt over de juiste dosering, vraag dan om advies bij een arts of apotheker.

Gebruik niet te lang

Ibuprofen is bedoeld voor kortdurend gebruik. Gebruik het niet langer dan 10 dagen voor pijn en niet langer dan 3 dagen voor koorts zonder overleg met een arts.

Let op bijwerkingen

Net als alle medicijnen kan ibuprofen bijwerkingen hebben. Dit kunnen maagklachten, misselijkheid, of duizeligheid zijn. Neem contact op met een arts als je ernstige bijwerkingen ervaart.

Vermijd alcohol

Het is beter om geen alcohol te drinken als je ibuprofen gebruikt, omdat dit de kans op maagproblemen kan vergroten.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Er zijn situaties waarin je beter een arts kunt raadplegen voordat je ibuprofen gebruikt, zoals:

  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft
  • Als je andere medicijnen gebruikt
  • Als je een medische aandoening hebt zoals maagzweren, nierproblemen, of hartziekten

Ook als je merkt dat je de maximale dosering nodig hebt om je pijn te verlichten, is het verstandig om een arts te raadplegen. Het kan zijn dat er een onderliggende oorzaak is die behandeld moet worden.

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: