Shoarma is een populaire snack in Nederland, vooral na een avondje stappen. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in shoarma? En hoe verhoudt dat zich tot een broodje shoarma met knoflooksaus? In dit artikel duiken we in de calorieën van verschillende soorten shoarma en geven we je inzicht in wat je precies binnenkrijgt.

Wat is Shoarma?

Voordat we de calorieën gaan tellen, is het handig om te weten wat shoarma precies is. Shoarma is gemarineerd vlees dat aan een spit wordt geroosterd. Het vlees kan van lamsvlees, kip, rund of varken zijn. Traditioneel wordt shoarma geserveerd in een pitabroodje met salade en sauzen zoals knoflooksaus en tahini.

Hoeveel Calorieën bevat Shoarma?

De hoeveelheid kcal in shoarma hangt af van het soort vlees en de bereidingswijze. Over het algemeen bevat 100 gram shoarma ongeveer 150-250 calorieën. Dit verschil komt door het vetgehalte en de marinade die gebruikt wordt. Als je hier een (pita)broodje en sauzen aan toevoegt, kan het totaal aantal calorieën flink oplopen.

Broodje Shoarma Kcal

Een broodje shoarma is een complete maaltijd en bevat meer dan alleen het vlees. Een gemiddeld broodje shoarma bevat ongeveer 500-700 calorieën. Dit is inclusief het pitabroodje, het vlees, de salade en de sauzen. Laten we dit eens verder opsplitsen.

Pitabroodje Shoarma Kcal

Een pitabroodje bevat ongeveer 150-200 calorieën. Voeg hier ongeveer 200 gram shoarma (300-500 calorieën) aan toe en je zit al snel aan 450-700 calorieën. De saus speelt ook een grote rol in het totaal aantal calorieën.

Kip Shoarma Kcal

Kip shoarma is een populair alternatief voor de traditionele lam of varkensvlees shoarma. Kip is magerder dan de andere vleessoorten en bevat daardoor minder calorieën. 100 gram kip shoarma bevat ongeveer 150-200 calorieën. Dit maakt een broodje kip shoarma iets lichter, met een totaal van ongeveer 450-600 calorieën.

Hoeveel Calorieën in een Broodje Shoarma met Knoflooksaus?

Knoflooksaus is een geliefde toevoeging aan een broodje shoarma, maar het draagt ook bij aan de calorieën. Een eetlepel knoflooksaus bevat ongeveer 50-100 calorieën. Een broodje shoarma met knoflooksaus kan daardoor makkelijk tussen de 600 en 800 calorieën bevatten. Het is dus goed om hiermee rekening te houden als je op je calorie-inname let.

Tips om je Shoarma gezonder te maken

Als je van shoarma houdt maar minder calorieën wilt binnenkrijgen, zijn er een paar tips die je kunt volgen:

  • Kies voor kip shoarma in plaats van lam of varken.
  • Gebruik volkoren pitabroodjes voor extra vezels en minder calorieën.
  • Beperk de hoeveelheid saus of kies voor een yoghurt-knoflooksaus als alternatief.

Conclusie

Shoarma is lekker, maar het kan behoorlijk wat calorieën bevatten. Een gemiddeld broodje shoarma bevat tussen de 500 en 700 calorieën, en met knoflooksaus kan dit oplopen tot 800 calorieën. Door bewust te kiezen voor mager vlees en minder saus kun je genieten van een gezondere versie van dit populaire gerecht. Hopelijk heb je nu een beter beeld van hoeveel calorieën er in shoarma zitten en kun je bewuster kiezen wanneer je van deze lekkernij geniet.

Bij ProHealth.nl vinden we het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over wat je eet. Heb je nog vragen of wil je meer weten over gezonde voedingskeuzes? Neem dan gerust contact met ons op!

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: